GENESIS

Een artistiek evenement dat in mei 2012 in Den Haag plaats nam in het kader van Bevrijdings Festival vormt de ontstaansgeschiedenis van het project .

In samenwerking met de Stichting MPVV heeft amateur toneelgroep Angelus Hagenum een drama "Bloot en levenloos" van hedendaagse Poolse schrijver Grzegorz Bartos gepresenteerd in de vorm van voorgelezen toneelstuk. Het voorlezen van de drama werd gehouden in twee talen - Pools en Nederlands. De complexe rollen van drama, ook mannelijke, werden voortgedragen door vrouwen.

De Nederlandse versie werd gepresenteerd aan het publiek in het Theater aan het Spui op 5 mei 2012. De volgende dag in de Copernicus dienstcentrum had het publiek gelegenheid om te luisteren naar de Poolse versie van de tekst. Het voorlezen van het drama met elementen toneelspel, in beide talen trok veel belangstelling. Zowel het Nederlandse als het Poolse publiek toonde interesse in het drama, de schrijver en de toneelmakers.

Dit overtuigde de regisseur van “Bloot en levenloos” en de hoofdrolspeelster over om "Bloot en levenloos” de vorm van een authentieke theatervoorstelling te geven.

De bovengenoemde personen werken op dit moment samen met Stichting MEDEA. En bovenal toonde zeer dynamische Theater DAKOTA interesse in dit project en de samenwerking met Stichting MEDEA.

Zo is de nieuwe Pools-Nederlandse artistieke initiatief ontstaan in de vorm van dit project.