HET DOEL

Het project vormt een antwoord op de noodzaak van een dialoog tussen de Poolse en de Nederlandse samenleving in Den Haag. De behoefte aan die dialoog was uitgesproken door het Haagse (waaronder de Poolse Hagenaars) publiek na het voorlezen van toneelstuk ‘Bloot en levenloos’ in mei 2012. Het thema van de dialoog is bovendien actueel: de vraagstukken rond Poolse arbeidsmigranten in Nederland - een van de grootste allochtone groepen in de Nederlandse samenleving. Voor Polen die hier wonen is het bijna persoonlijk. Voor het Nederlandse publiek is dit onderwerp vrijwel onbekend (voor het grootste deel bekend alleen uit kranten en televisie).

Dit probleem vraagt om een gezamenlijk gesprek.

Daarom besloten de Poolse kunstenaars (amateurs en professionals) die in Den Haag wonen om dit controversiële onderwerp aan het Nederlandse publiek voor te leggen door middel van een toneelproductie.

 

Het project is ook de eerste sterke artistieke stem van de Poolse emigratie. Dit bewijst het bewustzijn van de eigen positie en het imago, maar ook gevoel voor humor, afstand kunnen nemen en vermogen tot zelfreflectie.

Het is ook een poging om de aandacht te richten op het feit dat de anonieme massa in werkelijkheid uit een enkele man bestaat, met zijn eigen dilemma's, ervaringen, emoties en onmogelijke keuzes. Dit is een reactie op een aantal open vragen over de problemen van migranten in het algemeen. In het geval van ‘Bloot en levenloos’ gaat het om Poolse arbeidsmigranten in Nederland.

 

Het project vormt ook een complexe, artistieke uitdaging voor de Nederlandse en Poolse amateur kunstenaars uit verschillende gebieden van kunst, die samenwerken aan een gemeenschappelijk project.

 

Wij nodigen u alvast uit voor de voorstelling!