IETS... IN HET BOS

BESCHRIJVING VAN HET PROJECT

Op 3 en 4 oktober 2015 in Laaktheater in Den Haag vond een artistiek evenement plaats: kindervoorstelling „Iets...in het bos”, productie van Medea. Deze productie was uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Haagse Laaktheater als onderdeel van het evenement “Poolse Najaar”, dat het Laaktheater organiseert.

 

He toneelstuk was uitgevoerd in het Pools met een Nederlandse verteller.

De rol van de Nederlandse verteller was met name bedoeld voor de Pools-Nederlandse kinderen die de Poolse taal niet zo goed spreken en de Nederlandse kinderen en hun ouders die nieuwsgierig zijn naar of belangstelling hebben voor de Poolse kinderpoëzie.

De rol van de verteller was gespeeld door de bekende Haagse voordrachtskunstenares Anita Poolman, die regelmatig met Stichting MEDEA samenwerkt.

 

Het scenario van het toneelstuk is gebaseerd op poëzie van twee Poolse coryfeeën uit de kinderliteratuur: Julian Tuwim en Jan Brzechwa die vele generaties Poolse kinderen geamuseerd hebben.

Het was verhaal over de kleine eekhoorn die loopt weg van huis om te doen waar ze zin in heeft. Ze wil graag groot zijn, want volwassenen, moeten niks, hebben helemaal geen verplichtingen. Doelbewust stapt ze af op een bar in het bos waarvan bekend is, dat er alleen maar volwassen dieren komen. Ze maakt kennis met een groep vrienden. Geamuseerd horen ze haar aan. Ze mag een dag bij hen in de bar blijven om te ervaren hoe het echt is om groot te zijn en om te luisteren naar de verhalen uit de grote dierenwereld. Misschien komt ze er dan zelf achter, dat de volwassen wereld niet alleen een wereld van plezier en vrijheid is.

De voorstelling was met kostuums, geluids- en lichteffecten en met liedjes en muziek verrijkt die speciaal waren gecomponeerd. De magie van de voorstelling ging hierdoor extra naar voren.

Beide shows trokken veel publiek, de voorstelling van 4 oktober was zelfs helemaal uitverkocht. Na de afloop van de voorstellingen in de foyer van het Laak, was een openbare ontmoeting gehouden met de makers van de voorstelling en het publiek, er was ook workshops voor kinderen. De workshop werd voorbereid en uitgevoerd door vrijwilligers van Stichting Medea, die als acteurs aan het project deelgenomen hadden.

 

MAKERS:

Het project was een samenwerking tussen Stichting Medea en Laaktheater. De productie lag in handen van Stichting Medea, de artiesten; professionals en vrijwilligers verbonden met Medea.

 

De volgende activiteiten zijn door de professionele artiesten van Stichting MEDEA uitgevoerd:

1) scenario en regie - Marta Bujnowicz-Widerska (master diploma cultuurwetenschap, specialisatie film en theater, Universiteit te Lodz, Polen);

2 ) tweede regie - Izabela Pacholec (diploma film & tv regie, School of Visual Arts, Sydney, Australië);

3) hoofdrolspeler en theatervormgever - Wojciech Cecherz (acteur, master diploma Toneel School te Warschau, Polen);

4) Nederlandse voordrachtskunstenares - Anita Poolman (opleiding bij Dany Zonewa, Academie voor Podiumvorming, Trins Snijders en stage Haagse Comedie; sinds de jaren tachtig actief in kleine theaters, scholen/universiteiten, etc. met (solo)toneelvoorstellingen, voordrachten en poezie- en taalprojecten);

5) componist – Zbigniew Wolny (diploma compositie Koninlijke Conservatorium te den Haag);

6) kostuums en decor (ontwerp en uitvoering) – Anna Chwałowska (master diploma Beeldend Kunstonderwijs, Hoge School te Czestochowa, Polen);

7) belichting - Thomas Walst, lichttechnicus Laaktheater.